Toekomstige leiders in Afrika steunen?

sam-1

Jij weet dat relevant en goed onderwijs de basis vormt voor ontwikkeling en armoede bestrijding. Elimu Foundation (EF) ondersteunt al 22 jaar zulk onderwijs voor slimme, talentvolle meiden in Uganda.

 
 
 

Will jij het onderwijs van meisjes en jonge leiders in Afrika steunen?

elimu hands up

Jij weet dat relevant en goed onderwijs de basis vormt voor ontwikkeling en armoede bestrijding.

Elimu Foundation (EF) ondersteunt al 22 jaar zulk onderwijs voor slimme, talentvolle meiden in Uganda.

Zo helpt EF met het opbouwen van een kritische massa van principiele en kennisrijke leiders in Africa.

En het resultaat is geweldig!

Wil jij onderdeel zijn van dit succes? Dat kan met financiele steun, het aandragen van ideeen en het voeren van leuke akties in je eigen buurt of met je vrienden en familie.

Raak geinspireerd door de verhalen van deze enthousiaste meiden, en draag je steentje bij!


De lagere en middelbare school is bizonder omdat het ook de leerlingen opleidt als 'change agents' in de gemeenschap waar ze vandaan komen. URDT's filosofie is dat iedereen de potentie heeft om zichzelf te ontwikkelen en dat mensen als ze samenwerken rond een gezamenlijke visie kunnen uitstijgen boven vooroordelen, gender-verschillen, culturele en religieuze dogma's. Deze benadering werkt door in het bestuur en de lessen in de school.

Het doel van de meidenschool is om gemotiveerde en talentvolle meisjes uit arme plattelandsgezinnen en hun ouders onderwijs te bieden dat leidt tot gezondheid, welvaart, geluk en vrijheid. Studenten worden geselecteerd uit de armste gezinnen op basis van hun persoonlijke inzet en leiderschaps-potentie om de levens-situatie in hun gezin en dorp te verbeteren. Hun ouders kunnen het geld voor goed onderwijs niet zelf bij elkaar brengen.

De Ugandese overheid verkrijgt niet genoeg inkomsten om passend onderwijs te bieden. Dat is niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat het gemiddelde inkomen in Nederland bijna 100x zo hoog is als in Uganda.

De school is bijzonder omdat zij onderwijs en ontwikkeling met elkaar vervlecht en daarbij twee generaties uit hetzelfde gezin betrekt. Daarom wordt naast het standaard-curriculum ook veel aandacht besteed aan leiderschaps training, praktische vaardigheden om inkomsten te genereren, preventieve gezondheids-zorg, het opbouwen en behouden van harmonieuze en productieve relaties en speciaal volwassenen onderwijs voor de ouders.

Van de leerlingen en hun ouders wordt verwacht dat ze de verkregen kennis gebruiken om hun thuis-situatie en de dorps-situatie te verbeteren. De URDT Girls' School biedt daarvoor extra onderwijs aan, gericht op het dagelijks leven op het Ugandese platteland. Denk bijvoorbeeld aan landbouw, basis gezondheidszorg, visionair leiderschap, planning van projecten, budgetteren, sparen en beslissingen nemen. In de vakantie voeren ouders en leerlingen samen projecten uit, waarbij de meiden het geleerde op school aan hun thuis overdragen.

Er wordt ook speciaal volwassenen-onderwijs gegeven aan de ouders zodat beide generaties in het gezin een gemeenschappelijke visie ontwikkelen en gezamenlijke kennis en motivatie om deze te verwezenlijken. De URDTGS leerlingen voeren ook bewustwordings-activiteiten uit in Kibaale district op het gebied van gezondheidszorg.