Training door Nederlands bouwteam een succes

Machiel vertelt over NederlandDe evaluatie

Op vrijdag 22 oktober om 4 uur 's middags begon de laatste stap van het trainings programme door het Bouw team voor de URDT onderhoudsstaf en studenten van de ambachts school.

Meer dan 300 mensen van de verschillende URDT onderwijs instellingen waren daarvoor in de grote hal bijelkaar gekomen. 

Machiel geeft een inleiding by een filmpje over de Nederlandse cultuur (zie foto). Dat voel goed in de smaak. 

 

Welke techische kennis is verbeterd?

Wat was er nu eigenlijk geleerd over het installeren van wateropvang systemen en het aanleggen van daken? Het ugandese constructie team had zich goed voorbereid op deze vraag Met duidelijk lesmateriaal en aantekeningen geschreven op een bloknote gedoneerd door de Rabobank gaven ze een presentatie van 45! minuten.

De meiden luisterden aandachtig naar hoe je op een goede wijze dakplaten moet bevestigen (en hoe niet).zo valt het water wel in de dakgootOok de demonstratie van het bevestigen van de goot aan de gordingen werd met interesse gevolgd (zie foto).

Het belang van goed gereedschap en veiligheid op de bouw plaats kwamen ook aan de orde.

De algemene conclusie was dat zowel ambachtschool studenten als technici van URDT veel had geleerd. Ze waren nu klaar  om zelfstandig aan de slag te zijn. Dit nieuws werd met applaus ontvangen.

Cor uit naam van het bouwteam vertelde dat het voor hen ook een leerzame en zeer plezierige ervaring was geweest. De URDT kreeg complimenten voor de goede voorbereiding en de uitstekende maaltijden.

Zie voor meer details: het blog van het bouwteam.

De verrassing

Cor had ander goed nieuws: er waren kados voor iedereen! De studenten kregen een hard kaft schrift om hun visie en voortgang in de 'back home projects 'op te schrijven (zie foto links beneden).

Het secretariat kreeg kantoor benodigd heden. De leraren ontvingen prachtig educatief materiaal voor biologie en scheikunde lessen waar de studenten uit bewondering meteen op af liepen (zie foto midden).

De sport afdeling wat blij met een volleyball, voetbal en netball.

Als klap op de vuurpijl kwam de gift van de Hooglanders in de vorm van tafels en bankjes voor de eetzaal (zie foto rechts beneden). Het gejuig was niet van de lucht!

 

Wij zijn blij met onze schriftenEen van de nieuwe eettafels

meiden blij met het nieuwe lesmateriaal

Mooie schilderijen voor het Bouwteam

De school kon natuurlijk niet achter blijven en overhandigde aan elk bouwteam lid prachtige plaquettes gemaakt door studenten waarop hun waardering voor hun bijdrage tot uitdrukking kwam (zie foto beneden).

Team Hoogland wordt bedankt en Cor doet weer eens gekLessen voor de studenten

De Master of Ceremony, Masereka, gaf Alida het woord en zij sprak haar dank uit naar iedereen die het trainings project tot een success had gemaakt.

Ze vroeg aan de studenten: wat maakte dit team succesvol? Er was een gezamelijk doel (visie) dat iedereen bij elkaar bracht om gericht en hard te werken; men zag het belang van goede communicatie en waar taal ontoereikend was gebruikte men ‘body language’; er werd geluisterd; er was respect; alle leden wilden van elkaar leren er werden veel vragen aan elkaar gesteld; de leden hadden verschillende vaardigheden en kennis in huis. en er was een duidelijke rol verdeling. Deze factoren zijn ook cruciaal om de armoede bij de studenten thuis te lijf tegaan!

Alida moedigde de studenten aan om de werkwijze van dit diverse team ook toe te passen op hun thuis situatie.

Time management

De voorzitter Musheshe eindigde de bijeenkomst en bedankte nogmaals alle sponsoren.

Hij was zeer verblijd met het trainings resultaat en de gereedschappen die voor verdere trainingen en reparaties werden achter gelaten. De inzet van de Elimu Foundation en haar leden werd ook speciaal genoemd.

Hij wees zijn team op het belang van 'time management'. 'De klokken, die cadeau waren gegeven door het bouwteam, zijn een indicatie dat in het Ugandeze team, tjd beter als een belangrijke bron van welvaart moet gebruikt".

Musheshe beloofde dat hij zou toezien dat de nieuw geleerde kennis zou worden toegepast zodat de studenten in de toekomst droog konden studeren en toegang hadden tot voldoende water.

Hoe nu verder?

NCDO aanvraag voor verdubbeling

Elimu Foundation heeft ondertussen een voorstel bij het NCDO lopen voor een verdubbeling van de 12.000 € die zij dank zij allerlei aktiesbij elkaar heeft gebracht.

De NCDO bijdrage is belangrijk voor aanschaf van voldoende bouw materialen en water tanks om het gehele project uit te voeren.

Voor Elimu Foundation is dit een voorbeeld project hoe Nederlanders via bewustwordings campagnes het geweldig vinden om een bijdrage te kunnen leveren aan de verbetering van de leer en indirect de leefsituatie van mensen in Afrika.  

 

Elimu Foundation zegt "Hartelijk dank" aan vrienden, familie en de bedrijven (zie beneden) voor de morele, financiele en materiele steun aan dit project.

 

Wil jij volgend jaar ook mee doen? Schrijf je in!

 

Hoe het allemaal begon? Lees hier verder

 

De bedrijven die tot nu toe onze aktie hebben gesteund zijn in alfabetische volgorde:

 • Andink Zandhandel BV,
 • Approvato Fashion BV,
 • Bucofa bedrijfskleding,
 • DE WALT gereedschappen,
 • EMM Holding B.V.,
 • Flair & body,
 • Interpolis Verzekeringen,
 • Intergamma,
 • HARBERS ijzerwaren en gereedschappen,
 • Pannenkoekenhuis de Kabouterhut,
 • Rabobank Amersfoort en omstreken,
 • SMINK Handels- en aannemingsbedrijf,
 • Uitgeverij DEVIANT,
 • ZANDINK.